Alcohol in cosmetica

Alcohol in cosmetica, het heeft nogal een nare bijsmaak. Veel mensen willen het vermijden, omdat alcohol immers‘bekend’ staat om zijn uitdrogende en irriterende werking, maar dat kan best moeilijk zijn aangezien veel merken het toch in hun producten stoppen. Maar waarom eigenlijk?

De ene alcohol in cosmetica is de andere niet

Er zijn verschillende soorten en vormen van alcohol. Eigenlijk kun je dit een beetje vergelijken met sulfaten; er zijn agressieve varianten die de huid irriteren, en milde(re) die je eigenlijk vrij veilig kunt gebruiken. Zo is het ook met alcohol in cosmetica.

shop cosmetica met de juiste alcohol
alcohol in cosmetica

De concentratie van alcohol in cosmetica

Op de INCI-lijst van een product kun je aflezen of er alcohol in je product zit, en meestal ook welke vorm dit dan is. Je kunt van de INCI-lijst ook afleiden of de concentratie van alcohol in jouw product hoog is. Hoe hoger een bepaald ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Staat alcohol dus laag op de INCI-lijst, dan is de concentratie ervan niet zo hoog en hoef je je misschien niet eens al te veel zorgen te maken over het negatieve effect ervan op jouw huid.

Waarom zit er alcohol in cosmetica?

Alcohol wordt toegepast om verschillende redenen. Als oplosmiddel bijvoorbeeld. Alcohol kan helpen om bepaalde stoffen die elkaar normaal gesproken ‘afstoten’ in elkaar op te laten lossen. Ook heeft alcohol een ontvettende werking. Je komt het dus vaak tegen in reinigende producten voor een vette huid. Dan heeft alcohol nog een heel belangrijke functie; het doodt namelijk bacteriën. Om deze reden kan alcohol dus is cosmetica worden toegepast als conserveringsmiddel. Sommige vormen van alcohol hebben dan tot slot nog een schuimbevorderende werking.

Vormen van alcohol in cosmetica om te vermijden

Er zijn een paar varianten alcohol die je beter kunt vermijden. Een van de meest voorkomende is alcohol denat, dit is een vrij harde alcohol. Ook ethanol, ethyl alcohol, methanol, benzyl alcohol en isopropyl alcohol zijn harde en agressieve varianten die je eigenlijk liever niet terug wilt zien in je cosmetica.

Veilige(re) vormen van alcohol in cosmetica

Veilige vormen van alcohol in cosmetica worden ook wel eens vet-alcoholen genoemd. Deze zijn letterlijk vettig, niet uitdrogend dus, en zullen geen uitdrogende werking op de huid hebben. Voorbeelden hiervan zijn cetearyalcohol, behenylalcohol, stearylalcohol en cetylalcohol.

Het effect van alcohol op de huid

We hebben het nu gehad over de verschillende soorten alcohol en de concentratie ervan. Je snapt nu dat het effect van alcohol op de huid geheel afhankelijk is van over welke vorm van alcohol we praten, hoe hoog de concentratie ervan is, maar bijvoorbeeld ook of er eventueel terugvettende ingrediënten in het product zitten, die de negatieve werking eventueel wat kunnen compenseren. Over het algemeen zou je wel kunnen zeggen dat de harde vormen van alcohol je huid sterk kunnen uitdrogen. Een uitgedroogde huid kan onprettig en zelfs pijnlijk aanvoelen, maar is ook minder goed in staat om je te beschermen tegen schadelijk invloeden van buitenaf.

Welke merken gebruiken uitsluitend de juiste (niet uitdrogende vorm van) alcohol in cosmetica?

Fijn om te weten. Alle merken die we bespreken op deze site maken uitsluiten gebruik van de juiste niet-uitdrogende (vet) alcoholen. Wel zo gemakkelijk 🙂